asa

SUCCESE TOMNATICE

SUCCESE TOMNATICE

 

Formarea competențelor de comunicare în limba română este un proces de o deosebită importanță. Rolul profesorului este de a motiva elevii să vorbească corect în limba română, să-i convingă că limba română este o stare a sufletului, limba română este stăpâna noastră precum  spunea Mihai Eminescu: „Noi nu suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”.

Concursul Republican „Limba noastră-i o comoară” este organizat în scopul sporirii prestigiului limbii române, a cultivării responsabilității tinerei generații pentru comunicarea corectă. La etapa municipală au participat 149 de elevi, cu 47 de produse video în format digital. În urma evaluării juriului, eleva clasei a 8-a, Gonța Andreea, s-a plasat pe locul 1, treapta gimnaziu, Țurcanu Ana-Valeria, eleva clasei a 12-a – locul 1, treapta liceu.

 

Concursul LECTURIADA PUBLICĂ PENTRU JUNIORI ȘI SENIORI a devenit un prilej frumos, pentru elevi, părinți și profesori, să comunice prin cartea preferată.   Concursul a fost organizat de DGETS Chișinău,  în parteneriat cu Instituția Privată „Da Vinci”, pe 06 noiembrie 2020, online și a întrunit 1097 de iubitori ai literaturii  care au demonstrat înalte competențe lectorale. Pasionați de lectură, entuziasmați de a descoperi orizonturi noi prin universul cărții, cititori avizați care polemizează și (re)creează   opera literară – aceștia sunt talentații noștri elevi, 24 de premianți. Îi felicităm, ei au (re)descoperit creația lui Roald Dahl, „Marele uriaș prietenos” (clasa a V-a), romanul „Insula misterioasă” de Jules Verne (cl. a VI-VIII-a) și  „Zahei orbul”, romanul lui Vasile Voiculescu (cl. a IX-XII-a). Prin lectura colectivă, elevii au demonstrat că lectura unește clipa, gândul și acțiunile noastre spre cunoașterea lumii și a sinelui.

 

Creația lui Lucian Blaga a adunat în ziua de 14 noiembrie 70 de participanți, elevi din clasele a IX-XII-a din întreaga republică, învingători la etapa raională/municipală într-un concurs de lectură de rară speță: ,,La izvoarele înțelepciunii”. Au susținut două probe, la prima – un test online cu referire la viața și activitatea scriitorului. La proba a doua fiecare concurent a prezentat lectura interpretativă a unui text poetic de Lucian Blaga cu accent pe motive și starea de spirit a eului liric. Participarea la concursul de lectură le-a oferit posibilitatea să devină cititori pasionați, câștigând un plus de valoare personalității lor. Juriul a desemnat laureații concursului. Talmazan Nicoleta, eleva clasei a 12-a, s-a plasat pe locul 1, fiind apreciată cu diplomă și premiu bănesc.

Domnul Adrian Ghicov, președintele juriului a accentuat: Are cine veni după noi. Contează acum să investim încredere și multă convingere în acești copii, pe care Blaga i-a numit revelator: buni, mari și visători.

Vîrlan Stella,

profesor de limba și literatura română,

grad didactic unu